Energetische healing en Reiki healing: Verschillen en Overeenkomsten 

 

Regelmatig krijg ik de vraag wat het verschil en de overeenkomsten zijn tussen energetische healing en Reiki healing. De healingen die ik doe en Reiki.

Heel globaal gezien zijn allebei de healing methodes gebaseerd op het werken met energie. En zorgen er voor dat het lichaam en geest weer in balans komen. Dat ik dus gevraagd word naar de verschillen is niet zo gek. Toch zijn die er wel. En ook overeenkomsten.  En of het een beter is dan de ander maakt ook niet veel uit. Het gaat er om waar jij je het prettigst bij voelt. En wat dus voor jou werkt.

Wat is Reiki healing en Energie healing?

Energetische healing werkt met de energie van het universum, die vrij stroomt. En overal is. Alles is energie. Einstein heeft ons dat meegegeven.  Een healer is niet meer en minder dan een doorgeefluik van die universele energie.

Reiki healing is gebaseerd op het concept van “Ki” (levensenergie) die door alle levende wezens stroomt. De energie wordt overgedragen.

Techniek van Energie healing & Reiki healing

Energetische Healing is een overkoepelende term die verschillende technieken en praktijken omvat, afkomstig uit diverse culturen en spirituele tradities. Tradities die al honderden, misschien wel duizend jaar bestaan. Denk aan de indianen en sjamanen. Het heeft geen enkele oprichter of vastomlijnd systeem en kan uiteenlopende methoden omvatten. De technieken en toepassingen kunnen sterk variëren afhankelijk van de beoefenaar. De techniek die ik zelf gebruik is trance healing.

Energetische healing praktijken benadrukken vaak de persoonlijke en spirituele groei van de cliënt, en bevorderen zelfbewustzijn en spirituele ontwikkeling.

Sessies worden vaak aangepast aan de specifieke behoeften van de cliënt, waarbij verschillende technieken en benaderingen worden gecombineerd om een gepersonaliseerde healing ervaring te bieden.

Reiki healing heeft een specifieke en gestructureerde oorsprong. Het werd ontwikkeld door Mikao Usui in Japan in het begin van de 20e eeuw. Reiki heeft een vast omlijnd systeem van handposities, symbolen en niveaus van meesterschap die door beoefenaars wereldwijd op een vergelijkbare manier worden toegepast.

Deze fundamentele verschillen in oorsprong en structuur geven Reiki een meer uniforme benadering, terwijl energetische healing een bredere, intuïtievere en meer diverse reeks praktijken omvat.

Hulpmiddelen bij energie & Reiki healing

Afhankelijk van de techniek die een energetisch healer gebruikt, worden er klankschalen, pendels, edelstenen, kristallen, enzovoorts gebruikt.

Ikzelf gebruik geen hulpmiddelen. De techniek die ik gebruik is trance. Waarbij ik in trance ga en de energie doorgeef.

Bij Reiki healing is de belangrijkste techniek handoplegging. Therapeuten die met Reiki werken gebruiken specifieke symbolen die verschillende aspecten van de energie vertegenwoordigen en helpen bij het focussen en versterken van de healing.

Hoe word je een healer?

Reiki kent een aantal specifieke niveaus van geoefendheid die voor iedereen die waar ook ter wereld Reiki gebruikt, hetzelfde zijn. Van beginner tot Reiki Master. Het is een zeer gestructureerde aanpak. Daarbij kent Reiki ook inwijdingen (Reiju of Attunements). Tijdens de training ondergaat de leerling inwijdingen, waarin de Reiki Master de energiekanalen van de leerling opent en afstemt op de Reiki-energie.

In tegenstelling tot Reiki, hebben veel vormen van energetische healing geen gestandaardiseerd trainingsprogramma. De opleiding kan variëren van formele cursussen tot informele mentorschap en zelfstudie.

Afhankelijk van de richting die je kiest en je talent, volg je opleidingen en workshops. Op die manier ontwikkel je je talent als healer. Uitgangspunt daarbij is dat iedereen een healer is. De een wat beter dan de ander. En talent moet je ontwikkelen. En daarom goed oefenen. In de opleidingen die ik zelf gevolgd heb en heb gegeven, is oefenen heel belangrijk. Door ervaring leer je. Inwijdingsrituelen ken ik niet. Hoewel die er vast zullen zijn. Veel ervaren healers, en healers die er hun werk van hebben gemaakt, hebben opleidingen aan het Arthur Findlay College gevolgd. Een internationaal, gerenommeerd instituut.

Zelfhelend vermogen.

Beide technieken bevorderen het zelfhelend vermogen van lichaam en geest. Waar energetische healing de blokkades in jou wegneemt, of die nou fysiek, mentaal of spiritueel zijn en daarmee zorgt dat energie weer gaat stromen. Je weer in een flow komt.

Reiki bevordert het zelfhelende vermogen van het lichaam door het balanceren van de energie en het stimuleren van het parasympatische zenuwstelsel.

Holistische Healing

Energetische healing en Reiki richten beiden zich op het hele individu – lichaam, geest, emoties en ziel – en streven naar algehele balans en welzijn.  De hele mens wordt dus behandeld. Niet alleen specifieke symptomen of aandoeningen, maar het algehele welzijn van de persoon.

Tot slot.

Ik vertrouw er op dat dit vergelijk je geholpen heeft om de verschillen en overeenkomsten tussen beide methodes duidelijk te maken. Er is dus geen goed of betere methode. Mijn doel was om inzicht te geven en antwoord op de vraag hoe energetische healing en Reiki zich tot elkaar verhouden.

Nogmaals, het is ontzettend belangrijk dat je je laat helpen door een healer met een healing methode die voor jou goed voelt. Vertrouwen tussen jou en je healer is essentieel.

En als je je aangetrokken voelt door de energetische manier van healen, dan zie ik je graag een keer in mijn praktijk.

Last Updated on mei 31, 2024 by Belinda Keyzers